Published on november 29th, 2015 | by admin
0Expositie Kazernes van Ede geopend
Van vrijdag 27 november tot 21 december 2015 is de expositie ‘Kazernes van Ede’ te bezichtigen in het Historisch Museum Ede. Voor de expositie zijn bouwbiografische objecten gebruikt die in de kazernes zelf zijn gevonden. Bij deze vondsten hebben Jan Kijlstra (Stichting Erfgoed Ede) en ik de verhalen geschreven en Ben Hilgers van het museum heeft vervolgens de realisatie op zich genomen. In vijf grote panelen wordt een stukje van het verhaal verteld van de Edese Kazernes die in 2010 door Defensie zijn verlaten. Er zijn enkele bijzondere voorwerpen te zien, zoals een knoop van de Kriegsmarine uit de Tweede Wereldoorlog en modernere vondsten uit de Koude Oorlog. Het is de eerste expositie van het erfgoedproject “Kazernes van Ede, een afscheid en een nieuw begin” van de gemeente Ede en de Provincie Gelderland. Zie hier de projectwebsite.
Naast dat deze expositie – in mijn ogen – een geslaagd product is van het erfgoedproject, ben ik er ook om hele andere redenen gelukkig mee. Het is de eerste keer dat het lukt om een contemporain archeologisch project zoveel aandacht te geven en de resultaten zo grondig te benutten. Het bouwbiografisch onderzoek in de kazernes van Ede is in 2012 zeer bewust ingestoken met een archeologische insteek, zelfs al is die noemer ‘archeologie’ er niet altijd expliciet aan verbonden. Het onderzoek ging van uit van de materiële resten van het zeer recente verleden en zelfs het heden, om daarmee een nieuwe blik op de geschiedenis te werpen: dit maakt het in essentie een contemporaine archeologie.
Contemporaine archeologie, afgebakend als het onderzoek naar de laatste 70 jaar tot en met het heden, is een tak van sport die in Nederland nog bijna geheel in de kinderschoenen staat. Toch durf ik hier te stellen dat dit snel zal gaan veranderen. Hoewel het een terechte vraag is of iets als bouwbiografie als vorm van onderzoek niet gewoon een plek zou moeten hebben onder de grotere noemer bouwhistorie, voorspel ik dat de contemporaine archeologie zich ook onafhankelijk de komende jaren verder zal gaan ontwikkelen in Nederland. De aandacht voor modern erfgoed stijgt, maar nog belangrijker voor deze ontwikkeling is dat het Contemporary History & Archaeology in Theory (CHAT) conference in 2017 naar Nederland komt.* Voor de archeologen dan nog durven roepen dat contemporaine archeologie in Nederland niet bestaat, mark my words: dit wordt het begin van de wende! De contemporain archeologen komen er aan.
*Formeel nog niet bevestigd, maar het voorstel ligt op tafel in de CHAT-board @CHATarch