Archeologie

Published on december 21st, 2015 | by admin

12

Wat Was Waar gaat dicht: Hacker gezocht?

Wat Was Waar gaat 1 januari uit de lucht.

Wat Was Waar gaat 1 januari uit de lucht.

Ongelooflijk maar waar, de website Wat Was Waar gaat dicht per 1 januari 2016. (Zie hier het nieuwsbericht)

Of het nu gaat om hobbyisten of professionals, elke week gebruikten 1000den historici, archeologen, geografen en bouwhistorici de site watwaswaar als beginpunt voor alle onderzoek. Of je nu wilde weten hoe je huis er bij stond in 1950 of de ontwikkeling van stad of land onderzocht, via deze geweldige site waren alle de topografische kaarten vanaf 1832 tot nu te raadplegen. Vrijwel elk gepubliceerd archeologisch vooronderzoek in Nederland bevat kaartjes die van www afkomstig zijn. WatWasWaar was een motor voor particulier onderzoek en droeg sterk bij aan de burgerparticipatie in erfgoedland waar de RCE de laatste jaren juist zo naar streeft.  Desondanks jaar gaat er eind dit jaar de stekker uit. Een groot verlies en een stap terug in de tijd: vanaf volgende week moet je weer op je fietsje naar Zwolle om de kaarten -op afspraak!- in te zien.

De RCE heeft inmiddels aangegeven de digitale kadastrale kaarten uit de 19e eeuw over te gaan nemen en online beschikbaar houden. Dit is echter geen afdoende oplossing. Geïnteresseerden in de contemporaine geschiedenis hebben juist veel meer aan de topografische kaarten van de laatste 100 jaar! Er is nog geen beweging merkbaar dat het Kadaster ze opnieuw online beschikbaar gaat stellen, bijvoorbeeld in de viewer van het PDOK. Sterker, de nieuwsbrief van WatWasWaar (zie ook de website van E&L) meldt daarover zo weinig dat het lijkt of gesprekken nog lopen. Dat kan natuurlijk ten goede uitpakken, maar het kan ook betekenen dat er onderhandelingen gaande zijn met een commerciële partij die de kaartlagen achter een betaalsysteem gaat aanbieden. In dat geval wordt de online topo voor particulieren alsnog onbereikbaar, want te duur. Hoe het ook zij, de aankomende lacune gaat historisch geïnteresseerd Nederland vanaf 1 januari stevig raken.

Het nieuws bereikte mij pas de laatste weken, te kort dag om me nog echt te beraden op lobby of actie. De beslissing is al lang gevallen, over 10 dagen is het Schluss, Ende, over en uit. Mijn email met vragen aan de webredactie van www werd niet eens meer beantwoord. Zouden we het dan maar zo moeten doen om een terugval naar de digitale prehistorie te voorkomen?:

“GEZOCHT, voor een leuk kerst project, een hacker die vóór 1 januari de site van www.watwaswaar.nl kan kraken, alle topografische kaarten via The Pirate Bay online wil plaatsen en hier de torrent wil publiceren. BELONING: eeuwige roem en dankbaarheid bij erfgoedminnend Nederland.”

Waarom ook niet? Het gaat tenslotte om informatie die sowieso al publiek toegankelijk en vrij is. De enige kwestie die op dit moment een rol speelt, als ik het goed begrijp, is dat het budget voor de website is vervallen, waardoor de informatie niet minder openbaar, maar straks wel veel lastiger te bereiken is voor het publiek. – En dan te bedenken dat het Kadaster deze kaarten in 2013 nog wilde vernietigen – Maar als de overheid het behoud van de site niet meer wil betalen, dan kan erfgoedminnend Nederland dat toch door enige milde burgerlijke ongehoorzaamheid in eigen hand nemen?

Zie ook het bericht op de facebook bouwbiografie pagina en archeologie 3.0 pagina.

Tags:


About the Author12 Responses to Wat Was Waar gaat dicht: Hacker gezocht?

 1. Pingback: WatWasWaar en een experiment in archeologisch activisme | Jobbe Wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.