Bouwbiografie

Published on juni 30th, 2016 | by admin

0

Expositie ‘In dienst in Ede’

Expo_logo1Verheugd ben ik hier te kunnen melden dat op 6 juli aanstaande de expositie ‘In Dienst in Ede in 100 voorwerpen’ opent. Deze expositie is met flinke inspanning van veel vrijwilligers tot stand gekomen als deel van het project ‘Kazernes van Ede, een afscheid en een nieuw begin’ van de Gemeente Ede en Provincie Gelderland. Aan de hand van honderd voorwerpen uit verschillende collecties wordt een beeld geschetst van wat het betekende om in Ede gelegerd te zijn in (vooral) de Koude Oorlog. Op woensdag 6 juli a.s. wordt de expositie in bijzijn van de gedeputeerde van de provincie Gelderland feestelijk geopend in een Historisch Café in de voormalige Friso Kazerne (Akoesticum).

Oud-commandant Rob Vollaard knipt een gat in 'zijn eigen' kazernehek voor de expositie.

Oud-commandant Rob Vollaard knipt een gat in ‘zijn eigen kazernehek’ voor de expositie.

Het bijzondere aan de expositie vind ik dat verschillende stromingen in erfgoedland verenigd worden in één expositie. Er zijn objecten en documenten uit het gemeentearchief, het Edes Museum en historische verenigingen, maar er zijn ook archeologische vondsten door RAAP uit de munitieruiming op het kazerneterrein en bouwbiografische vondsten uit mijn eigen onderzoek in de kazernegebouwen. We hebben zelfs een gat in het kazernehek geknipt om ook de sporen van antimilitaristisch protest te kunnen laten zien!  Het is bijzonder dat deze collecties nu samen in één expositie worden ingezet om een verhaal te vertellen.

Wat het extra leuk maakt voor me is dat een van de topvondsten uit mijn eigen onderzoek, na 4 jaar stilte over de vondst (!) –  een plek heeft gekregen. In 2012 vond ik samen met Hans Timmerman (Arnhem) het portret in olieverf van Prinses Marijke terug in de Beeckman Kazerne. Het is nu door de gemeente Ede geconserveerd: het resultaat mag verbluffend heten en wordt woensdag onthult. Komt dat zien!

Het is nog steeds mogelijk ook bij de opening aanwezig te zijn. Opgeven is wel nodig in verband met de beperkte plaatsen. Opgeven kan door een mail te sturen naar gemeentearchief@ede.nl  of bellen met 0318-680359. Meer informatie over de expositie vind je op de website van het kazerneproject: https://edekazerne.wordpress.com/2016/06/09/expositie-in-dienst-in-ede/

De expositie blijft tot en met 10 september te bewonderen op de zaterdagen.

 


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.