Activisme

Published on juli 4th, 2016 | by admin

0

De Wageningse Barricaden

Tjonge, loopt het echt alweer zes maanden? Hoogste tijd voor een bericht! In december 2015 is het project Wageningse Barricaden van start gegaan: een plan dat begon met een kleine aanleiding en steeds grotere gevolgen.

mini-Lubbers_wel_pudoc_

Tekst van de krakers op de International Club.

Een tijdje geleden liep ik langs de International Club aan de Marijkeweg en viel me per toeval een oude graffiti op. Het bleek te gaan om een politieke tekst uit de tijd van de krakers, die eeuwen geleden in de jaren 80 de Boerderij Wanders hadden bezet. Waarom die graffiti me nooit eerder is opgevallen is me een raadsel: ‘”Lubbers wel, Pudoc niet” is er nog vaag te lezen. Ik werd direct gefascineerd door dit spoor uit een voor mij onbekend verleden.  Al snel ging het project Wageningse Barricaden van start rondom de vraag ‘Wat is er nog aan sporen van de Linkse Beweging uit de jaren 70 en 80 te vinden?’ en stuurde ik email aan  tijdgetuigen om de wereld van de krakers en activisten in kaart te brengen.

En toen ging er me een boekje open, niet te geloven! Rondvragen blijkt  helemaal niet nodig: mensen melden zich bijna vanzelf met verhalen en foto’s, van de Vrouwenbeweging, de Woongroepengroep, Pudoc, Delpad, Wanders en de Sportstraat! De facebook pagina van het project huist inmiddels een levendige gemeenschap die zelfstandig groeit en op mijn vragen antwoord geeft waar nodig. De kaart met locaties in de stad en de lijst met mensen om te interviewen groeit met de week, net als de rijkdom van het verhaal. Ook mijn eigen zolder bleek nog een bron te bevatten (zie video) Feitelijk ben ik op dit moment zelf de grootste belemmering in het project, want ik houd het met het uitwerken van de interviews nauwelijks bij!

Ik probeer zoveel mogelijk mensen te interviewen. Hier Rene Oudshoorn.

…zoveel mogelijk mensen interviewen. Hier Rene Oudshoorn van de kraakband Black Terrace.

Veel is al gedaan, maar veel staat ook nog op stapel. De bedoeling is dat het project uitmondt in een kaart van de Wageningse Barricaden en een serie artikelen, die onder andere op WikiWageningen wordt gepubliceerd (met dank aan Wim de Vos). Hier vind je op WikiWageningen al een eerste voorproefje over de krakers, waarin ook de speciaal toegevoegde geo-app is geactiveerd. Het Wagenings Nut stelde daarvoor wat subsidie ter beschikking. Daarnaast gaat een vormgever aan de slag met een tijdlijn van de linkse geschiedenis. Toch voelt het allemaal nog maar als het begin: de geschiedenis van de Wageningse Barricaden heeft nog ontzettend veel te bieden.

Meer info over het project vind je op https://wageningsebarricaden.wordpress.com/over-2/

Foto van acties van de Vrouwenbeweging Wageningen (foto - Pien van Dael)

Foto van acties van de Vrouwenbeweging Wageningen (foto – Pien van Dael)

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.