Archeologie

Published on oktober 2nd, 2016 | by admin

1

Graven in het hier en nu – an outsider perspective

Septemberdruk….het werk in de monumentenzorg is weer losgebarsten: in de archeologie betekent dat op dit moment vooral bureauonderzoek en voor BOEi hadden we de afsluiting van het verhalenproject in het Nemiusklooster. Het Nationale Monumentenweekend was dit jaar een feest door het geven van rondleidingen voor 80 bezoekers in de Villa Margaretha. Oh, en het uiterlijk van mijn website is vernieuwd, maar nog niet af. En dan was er nog iets met een PhD voorstel…

Megan Gannon over ‘graven in het hier en nu’

Kortom, qua werk en inspiratie gaat het als een trein, maar tijd voor bezinning is er ook. Daarbij kwam een artikel van  Megan Gannon deze week werkelijk als geroepen. Lange tijd ontbrak het me aan een kwalitatieve outsider perspective op de contemporaine archeologie, maar met het artikel ‘Archaeologists Digging Into the Here and Now‘ van Gannon wordt die leemte gevuld. Direct grijpt het me weer aan hoe mensen overal hun werk als archeoloog relevantie geven met contemporaine onderwerpen. Gannon beschrijft uiteraard de wortels in het Garbage Project van Rathje en de ook al bijna weer klassieke daklozenstudie van Rachel Kiddey, maar ze komt ook met het voor mij nieuwe werk van Caraher and Weber met hun North Dakota Man Camp Project en het werk van Jason De León en over Undocumented Migration.  In het laatste onderzocht De León de onbekende wereld van de vluchtroutes van Mexico naar de Verenigde Staten. Een ontzagwekkend verhaal van lange voettochten door de woestijn zonder water, waarbij menig migrant in de woestijn het leven laat en gewoon dood blijft liggen. De Leone’s team vindt de paden, de lege waterflessen, de rugzakken, en soms de stoffelijke overschotten van de mensen die Border Patrol beoogt naar de woestijn te verdrijven, met alle gevolgen van dien. De sociale relevantie spat van dit werk af. Het lijden en sterven van deze mensen in de woestijn, zou zonder het werk van De Leone volledig ongedocumenteerd blijven: dat is zondermeer sterke archeologie!

Een inzicht dat met het lezen van dit artikel van Gannon zeer helder voor ogen is gekomen, is dat contemporain archeologen slechts zelden werken bij de traditionele de vakgroepen archeologie op de universiteiten. Tot vorige week zag ik dat vooral als een typisch Nederlands probleem, maar dat blijkt niet het geval. Soms komen deze archeologen terecht bij een andere faculteit in de geesteswetenschappen of humanities. Vaker wordt het gedaan als onafhankelijk werk en dan meestal slecht- of onbetaald. Blijkbaar lukt het mondiaal niet dit innovatief contemporain werk te passen in die conventionele structuur van de archeologie, ondanks de dikke archeologische frameworks die er inmiddels wel over zijn geschreven en ondanks de veel grotere maatschappelijke relevantie dan veel ander werk. Ineens vind ik de afwijzing op mijn laatste PhD voorstel een stuk begrijpelijker en voel ik me gek genoeg nog meer verbonden met deze internationale peergroup van kennelijke buitenbeentjes. Op naar CHAT 2016 dan maar!

Het artikel van Gannon kan ik ten zeerste aanbevelen en vind je op de UnDark website onder deze link: http://undark.org/article/archaeologists-digging-into-the-here-and-now/.

Het boek ‘Land of Open Graves’ van Jason de Leon (uitgelichte foto bovenaan) over het undocumented migration project vind je o.a. op Amazon.

 

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to Graven in het hier en nu – an outsider perspective

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.