Archeologie

Published on februari 25th, 2017 | by admin

0

Who owns the Battlefield?

Trots  kunnen we met vijf Europees verspreide organisatoren melden dat onze sessie ‘Who owns the Battlefield’ geaccordeerd is door de European Archaeological Association voor het zomercongres van 2017. EAA2017, here we come…als er voldoende papers zijn natuurlijk. We organiseren het met vijf mensen: Ruurd Kok, Maarten Bracke, Ivar Schute, Oula Seitsonen, Simon Verdegem en ikzelf.

Ik vind het wel aardig hoe deze tekst zich heeft ontwikkeld. Enigszins gehaast door tijdsdruk en gevoed door het werk in de monumentenzorg, stak de eerste concept tekst eind 2016 pragmatisch in. Te pragmatisch, naar mijn smaak. De sessie leek een inventarisatie van de bekende dilemma’s te worden met een te grote focus op metaaldetectie. Daarmee zou het al snel een sessie van open deuren kunnen worden. Gelukkig bogen we het gezamenlijk iets meer om naar een discussiesessie over social justice en de ethische dilemma’s van het slagveld onderzoek, zonder aan de andere kant weer te veel weg te zweven in abstracte theorie.

Want laten we wel wezen: oorlog is acuut en op een directe manier betekenisvol en daarmee is ook conflictarcheologie een acute en op een directe manier betekenisvolle archeologie. Als je er te pragmatisch mee om gaat, te veel focust op de spulletjes, sla je de plank mis. Maar als je er teveel theorie tegenaan gooit, wegdrijft in onbegrijpelijk taal, dat wordt het al tijd te beseffen waar je in godesnaam mee bezig bent. Conflictarcheologie bevindt zich als het goed is precies in het midden, hangend op het ongemakkelijke punt waar je van alle kanten niet precies meer weet, wat je moet doen om goed te doen.

Hier de link naar het EAA2017 congres: http://www.eaa2017maastricht.nl/scientific-program

Onze sessie heeft nummer 303.

En hieronder natuurlijk de tekst. De flyer is ontworpen door Simon Verdegem en te vinden op Academia.

Who owns the battlefield?

Trans- and Metadisciplinary Approaches in Archaeology

Battlefields are multilayered and meaningful places. On these battlefields we are likely to meet a wide range of people, not in the least relatives of soldiers who fought or died there. Relatives consider these fields to be a place of memory and mourning. Battlefields are also considered potentially dangerous because of the possible presence of unexploded ordnance.The process of professional clearing the battlefield from these war relics can be in conflict with the cultural value of battlefield for stakeholder groups, be a form of social injustice, or simply damage the research potential of the battlefield. Moreover, battle fields are also visited by tourists who want to visit, see and feel the places where it all happened, or metaldetectorists hunting for war relics.

What is role of the archaeologists in this field of possibly conflicting meanings? How are archaeologists to reckon with the highly emotional meaning of these places, including his/her own? Can personal experience be a reason for archaeological research, or on the contrary: a reason to refrain from research?

The aim of the session is to explore the dilemmas towards in researching battlefields and conflict sites. Ultimate goal is to formulate a set of ‘rules of engagement’ for archaeological research on battlefields. We focus on modern warfare and conflict (WWI, WWII, post-WWII). We want to have an extended, in-depth discussion on the theme in a discussion-session (PechaKucha); we want to avoid a discussion on policy or legal issues. We invite colleagues to share their own experiences and dilemmas.

 
Keywords:
conflict-archaeology, ethics, social justice
 
Organiser:

Ruurd Kok (Netherlands) 1

Maarten Bracke (Belgium) 2
Oula Seitsonen (Finland) 3
Jobbe Wijnen (Netherlands) 4
Ivar Schute (Netherlands) 5
Simon Verdegem (Belgium) 6
 
Affiliations:
1. RAAP Archaeologisch Adviesbureau
2. Monument – Van de Kerckhove
3. University of Helsinki, Arkteekki
4. Wijnen Cultuurhistorisch Onderzoek
5. RAAP Archeologisch Adviesbureau
6. Ruben Willaert bvba


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.