Archeologie

Published on april 18th, 2018 | by admin

0

Vermaas, la vache qui rit

Ben super tevreden te kunnen melden dat het artikel ‘Vermaas, la vache qui rit. Militaire graffiti als bron voor archeologisch en historisch onderzoek naar alledaagse militaire cultuur’ verschenen is in Tijdschrift voor Geschiedenis.

Een beproeving  mag het wel heten. Misschien voor iedereen, maar zeker voor mij ook heeft het academisch schrijven een aantal knelpunten, die elke keer weer lastig te tackelen zijn. Er is sowieso altijd te weinig tijd, er is weinig academische achtervang, taalkundige ondersteuning is onbetaalbaar en –  niet onbelangrijk – ik schrijf over thema’s en vanuit een kijk op wetenschap die minder gebruikelijk is. En Tijdschrift voor Geschiedenis is, nou ja, best een traditioneel blad. De eerste versie van het artikel werd genadeloos afgewezen. Een dikke 100 uur werk in de avonduren gaat dan met één e-mail het putje in. Het schijnt er bij te horen….De kunst is dan rustig te blijven en door te pakken. Gelukkig kreeg ik wat hulp. En nu tevreden zijn met het resultaat: contemporain archeologisch werk in een Nederlands wetenschappelijk tijdschrift! Dat is winst!

Met dank aan Lucinda Dirven, Maartje van Gelder, Martijn Eickhoff en Ruurd Kok die er allen aanzienlijk wat tijd en gedachten aan gewijd hebben.

Tijdschrift voor Geschiedenis is bij de meeste academische bibliotheken te vinden.

Hieronder het abstract:

This photo-essay shows two casestudies in Dutch modern military graffiti and wall art in the late 19th century fortress Fort benoorden Spaarndam and the early 20th centrury military barracks of the city of Ede. The casestudies connect two related trends in archaeological and historical sciences, one being that archaeologists spend more and more effort in researching the contemporary past, the other that historians develop a growing interest in material objects as a primary source. The casestudies on graffiti demonstrate how military personel related to their environment, to the military institution in which the meaning of hierarchy is important, and how soldiers related each other. Comparison of the studies indicates how the focus of military pride (esprit de corps) shifted over time. The work lead to new insights and raised new questions on contemporary military culture that might not have come forward strongly using other sources.

TVGESCH 131 (1): 143–155
DOI: 10.5117/TVGESCH2018.1.WIJN

Tags:


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Missie

    Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

  • Testimonial

    "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

    Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.

  • © Jobbe Wijnen