D..." /> BOEi ontdekt bijzondere WOII-vondsten in de Bonskazerne – Jobbe Wijnen

Published on april 18th, 2019 | by admin

BOEi ontdekt bijzondere WOII-vondsten in de Bonskazerne

Het is weer gelukt!! Met dank aan Dwayne Beckers, Nick Warmerdam en Martijn Reinders. Zie het hele persbericht op de BOEi website.

Grave, 18 april 2019 – BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, heeft tijdens de restauratie van de Generaal de Bonskazerne in Grave bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De kranten, documenten en gebruiksartikelen zijn door Amerikaanse, Britse en Canadese troepen achtergelaten en lagen 75 jaar onaangeroerd in het gebouw.

In vijf van de acht onderzochte gebouwen werden, 75 jaar na de bevrijding, sporen uit de oorlog teruggevonden. In de oude militaire bioscoop vonden de onderzoekers naast een playlist van jazzmuzikant Edwin Rutten en sporen van het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang, een deel van de krant ‘The People’ van 1 oktober 1944. Deze krant moet met de eerste golf bevrijders, kort na de operaties Market en Garden in Grave mee zijn gereisd. Alsof het gisteren gebeurd is, vertelt de krant in chocoladeletters dat het ‘Vijfde Leger nog 19 mijl van Bologna is verwijderd en bijna alle Duitse troepen in Calais zich hebben overgegeven’.

In het Bureelgebouw, waar Generaal Montgomery zelf nog overleg heeft gevoerd in ‘44, werden de meest bijzondere  vondsten gegaan: labels van de ‘2. Kompanie’  van een Duits bataljon Kriegsmarine, sigarettendoosjes, liefdesbrieven van Britse dames aan hun lief in europa, dagorders en een envelop gericht aan het ‘Headquarter Netherland District ‘. Dit is historisch mogelijk een belangrijke vondst, omdat nog niet bekend was dat dit hoofdkwartier in Grave heeft gezeten.

Klik hier voor het hele persbericht.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.