Archeologie Putdeksel uit ver verleden, Wageningen.

Published on april 9th, 2021 | by admin

0

Putdeksels in Wageningen

Het is alweer vijf..nee acht…wat? Echt? Ojee, het is alweer twaalf jaar geleden dat ik me in vrije tijd waagde aan een kleine inventarisatie van putdeksels en straatkolken in Wageningen. Tot mijn verrassing bleek dat de totstandkoming van een groot deel van het Wageningse riool als een soort materieel straatarchief was af te lezen aan de roosters van de regenwaterafvoer op het het Salverdaplein. Veel van deze putdeksels deden al bijna 100 jaar dienst! Een fantastisch historisch straatbeeld, dat per toeval in 2009 twee weken na mijn inventarisatie werd opgeruimd bij werkzaamheden! Waar de gemeente dit jaar (2021) is overgegaan tot het aanbrengen van historiserende straatnaambordjes, had men destijds ook de eveneens beeldbepalende straatkolk-roosters in stand kunnen houden….maar dat is een oude koe.

Nu ik door de geboorte van onze dochter tijdelijk gedoemd ben tot veel korte lokale wandelingetjes, heb ik dit onderzoek weer opgepakt. Opnieuw kom ik tot de verrassende ontdekking dat veel van de oude putten, 1925, 1928, 1935 en 1940, ook elders nog aanwezig zijn in het straatbeeld, bijvoorbeeld de Gerdestraat, de Veerstraat en de Costerweg. Gewapend met de kennis van toen, maar nu wel op tijd, het moment actie te ondernemen en over te gaan tot inventarisatie.
About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.