Erfgoed De Bassecour

Published on juli 19th, 2021 | by admin

0

Koloniaal Wageningen – eerste stappen

Inmiddels beginnen de eerste vruchten van mijn bescheiden media actie en vraag aan de gemeente van de boom te vallen. Er ontstaan links en rechts wat gesprekken of er komen reacties, tot nu toe meestal positief.

Zoals eerder vermeld, heeft ook burgemeester Floor Vermeulen op Twitter aangegeven het onderwerp belangrijk te vinden. Onderwijl heb ik gecontroleerd of mijn brief ook is aangekomen bij de leden van de gemeenteraad. Dat blijkt het geval. Nu even afwachten of, en hoe de partijen het oppakken.

Else Gootjes van het Gelderse project Sporen van het Slavernijverleden liet me weten dat zij ook al enige sporen van het slavernijverleden in onze stad hebben gevonden. Het een en ander is verwoord in een aardig artikel van Kees Gast. Ik vind het de moeite waard die link hier even te delen. Toch bizar dat juist in die Bassecour, die ik in mijn video gebruik als het voorbeeld van -mogelijk- koloniaal erfgoed, ook de plek is waar begin 19e eeuw een tot slaaf gemaakte zwarte man Andries Lau en ene Zephir hebben gewoond. Lau werd in 1823 tot ‘vrij mensch’ verklaard per notariële acte. Wat er met Zephir gebeurd is, weten we niet. Dit artikel maakt duidelijk dat koloniaal erfgoed in Wageningen dus ook kan duiden op plekken waar slaven daadwerkelijk hebben gewoond.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.