Archeologie

Published on oktober 27th, 2022 | by admin

0

Grote prijs der Nederlandse Publieksarcheologie

We hebben hem! Wijlfries houdt trots de bokaal omhoog van de Grote Archeologieprijs van de Stichting Archeologie en Publiek . Project Wyldemerck moest er drie andere goeie projecten voor verslaan, waaronder een mega project van de provincie Limburg, maar laat dat maar aan de molukse gemeenschap over. Het was nek aan nek met ongeveer 4000 uitgebrachte stemmen, maar we hebben hem. Op 20 oktober 2022 werd de prijs uitgereikt in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met mooie woorden van Aboe die bij uitreiking een moment stilte vroeg voor de eerste generatie Molukkers die zoveel heeft moeten doorstaan.

Met dank aan de meer dan 60 deelnemers en 125 volgers, alle vrijwilligers waaronder Femke Tomas , Nick Warmerdam , Martijn Reinders, Griselda Molemans studenten Jilles, Jelmer en Anne Verder dank aan Huib Akihary, Bram Verhave, Daan Raemaekers, Machteld Linssen, Michiel Huijben, line kramer, Art van Grondelle, de veldtechnici van de RUG, Janita Tabak en de Gemeente Fryske Marren / Dorien Haagsma Nico de Laat en Riemer Knoop

‘Wyldemerck samen zoeken naar barakken in de bossen’ is een project van marjolijn kok en Jobbe Wijnen, in opdracht van Staatsbosbeheer en ism Museum Maluku, Rijksuniversiteit Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vrienden van BOEi en gemeente gemeente De Fryske Marren. Mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Hieronder het persbericht:

Wijlfires houdt trots de bokaal omhoog van de Grote Archeologieprijs 2022 (foto J. Wijnen).

Persbericht Samenwerkingsverband Moluks Erfgoed 23-10-2022

Op 20 oktober heeft het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ de Grote Archeologieprijs gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door deStichting Archeologie en Publiek (SAP) aan initiatieven die de toegankelijkheid van archeologie voor een breed publiek bevorderen. De winnaar werd na een publieksstemming verkozen uit een shortlist van 12 inzendingen.

Het project Wyldemerck betreft archeologisch onderzoek naar een kamp nabij het Friese Balk waar tussen 1954 en 1969 een islamitische Molukse gemeenschap was ondergebracht. Het woonoord was na verlating ontmanteld en door bos overwoekerd, maar de resten van barakken, een moskee en minaret waren nog terug te vinden. Het onderzoek, waaronder een deel bestond uit opgraving, vond plaats op verzoek van terreineigenaar Staatsbosbeheer en werd grotendeels uitgevoerd door oud-bewoners en hun nazaten, omwonenden, enige archeologen en het Moluks Historisch Museum. 

De prijs werd in ontvangst genomen door een delegatie van de Molukkers, archeologen en een Staatsbosbeheer. Zij onderstreepten de grote betekenis van de de prijs voor de Molukse gemeenschap. De jury wees op het groeiende belang van het toegankelijk maken van archeologie voor de hele samenleving. Voor de organisatoren was ‘publieksbereik’ echter niet voldoende. Hun vertrekpunt was wat mensen zelf belangrijk vinden. “Voor je echt iets kan doen moet je eerst met de mensen in gesprek gaan en een relatie op te bouwen”, zeggen marjolijn kok en Jobbe Wijnen daarover. “Daarna bleek het vrij eenvoudig oud-bewoners te interesseren voor archeologie. Het project inbedden in de monumentenzorg was eigenlijk ingewikkelder.”Bij de prijs hoort een artikel in het blad Archeologie Magazine (voorjaar 2023). Het project Wyldemerck loopt nog door tot volgend voorjaar. Naar aanleiding van de verhalen en de analyse van de archeologische resten wil Staatsbosbeheer in gesprek over hoe het terrein Wyldemerck kan worden heringericht.#participatie #archeologie #erfgoed #publiek #molukkers #woonoorden #wyldemerk #wyldemerck


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Missie

    Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

  • Testimonial

    "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

    Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.

  • © Jobbe Wijnen