Archeologie

Published on november 17th, 2022 | by admin

0

Graaft de archeologie vandaag haar eigen graf?

Is er hoop…of graaft de archeologie vandaag zijn eigen graf op de Reuvensdagen? Oh, wat zou ik graag een vlammend betoog pennen over de sessies, maar ik ben er niet bij… Met drie congressen in de agenda moest ik dag één van Reuvens laten zitten, terwijl juist NU het belangrijkste debat op het programma staat: klimaat.

Ik weet dus niet wat er besproken wordt…Van links en rechts krijg ik appjes over de sessie: ‘#relevant‘ zegt de één. ‘Fak me, wat een lamme discussie’ zegt de ander…maar vanuit huis krijg ik geen zicht op wat er werkelijk wordt gezegd. Ik kan niet oordelen.

Daarom maar mijn schreeuw van hoop: Alsjeblieft, alsjeblieft laat IEMAND me zeggen dat de discussie NIET ALLEEN ging over het behoud van het bodemarchief, zoals de beschrijving op de website lijkt te suggereren op http://www.reuvensdagen.nl

Vertel me alsjeblieft, alsjeblieft dat IEMAND is opgestaan in het publiek of van de sprekers en heeft geroepen “Mensen waar zijn we mee bezig? Behoud van het bodemarchief???? ALLES wat we kennen, wat we begrijpen als onze wereld, staat op het spel… en wij archeologen richten ons NOG STEEDS naar binnen? Op onze eigen probleempjes rond behoud van erfgoed en het voortbestaan van de archeologie zoals we die kennen?”

Vertel het me, ik wacht met angst en beven: heeft de archeologie vandaag haar eigen graf gegraven, de kans gemist een relevante speler te zijn in het debat? Dan zijn we binnenkort uitgegraven en zitten we op de reservebank als sociale wetenschap te kijken hoe anderen de wedstrijd spelen.

Mijn visie op wat ons te doen staat:

1. Begin met de archeologie van klimaatverandering serieus nemen. Wij zijn als archeologen uitermate geschikt om de gevolgen van vervuiling en uitstoot te documenteren, klimaatmigratie in kaart te brengen en het verhaal te vertellen. In landen om ons heen gebeurt dat al lang. Vergeet die Limes, die ligt straks onder water: sla de handen ineen en begin de archeologie van klimaatverandering, vandaag.

2. Koppel wat je vindt aan bestaande archeologische data, laat zien welke problemen er met klimaat en migratie in het verleden speelden en gebruik dit als argument om de samenleving nu aan te sporen. Vergeet je wetenschappelijke distantie. Objectiviteit bestaat immers niet en wat hebben we aan jouw neutraal geschreven verhaal als het niemand wat kan schelen. Alleen als je een urgente boodschap hebt, zit je aan tafel als archeoloog.

3. En misschien wel het belangrijkste: laat alle hoop varen dat behoud van (traditioneel) erfgoed op de lange termijn werkelijk mogelijk is. Die hoop is een onderschatting van het mondiale proces waarin we zitten en een overschatting van het bereik van de archeologische behoudsideologie.

Archeologie gaat over waarderen wat we belangrijk vinden en dat in de etalage – of arena – zetten zodat het kan het bijdragen aan hoe we ons verhouden tot elkaar en tot de wereld. Nu is het moment mee te praten: doe wat!


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.