Published on augustus 8th, 2023 | by admin
0Een hoopvolle nieuwe visie voor de monumentenzorg
“Hoeveel ligt dat huis eigenlijk boven NAP?” Vorige week donderde deze vraag als een onwelkome gast in ons avontuur een leuk nieuw huis te vinden. Petra en ik hadden iets op het oog, wilden gaan bieden en toen was daar ineens die vraag. Ik zocht op www.AHN.nl: “Het ligt op 12 meter”…. “FAK dat is niet genoeg! Wageningen ligt aan de Rijn, als het water komt, zijn we de Sjaak”. Er volgde een discussie over of het klimaat werkelijk te ontlopen is. Met andere woorden, of je in 2030 werkelijk nog ‘veilig’ woont iets verderop in Wageningen op de Grintweg (13,4m NAP) als de school van je kleine (9m NAP) al onder water staat bij de gebruikelijke tweejaarlijkse overstromingen; en als de Amsterdammers (2 m NAP) al in noodwoningen in Stadion de Wageningse Berg zitten. En de Bovenste Polder … tja…
Klopt, we weten op dit moment niet zeker hoe, en of het zo zal gaan, maar wie op voorhand zegt dat het onmogelijk is, die is wel heel stug wetenschap-sceptisch.
Bij BOEi – de non-profit herbestemmer van monumenten – viel het woord klimaat laatst ook tijdens de lunch. Het werd -voor mij iig- direct ongemakkelijk. Logisch, het is te groot te bevatten en zelfs bij BOEi, waar de sfeer meestal goed is, ben ik voorzichtig vanwege de kans op plotselinge polarisatie. Maar het onderwerp is onvermijdelijk. Ieder heeft recht op zijn eigen mening, uiteraard, maar de planeet zelf heeft daar lak aan. De vraag raakt bovendien aan onze kerntaak bij BOEi, want herbestemmen doe je voor de toekomst. De vraag rijst dan: “voor welke toekomst?” Daar hoor je de monumentenzorg nauwelijks over.
Het heeft geen zin te verzanden in doemscenario’s, zoveel is me duidelijk. De monumentenzorg heeft behoefte aan hoopvolle nieuwe visie, die zich niet laat afleiden door paniekaanvallen of klimaatontkenningen, maar de realiteit wel durft aan te kijken. Monumenten behouden voor eeuwig was altijd al lariekoek (sorry Rijksdienst), dus wat voor boodschap zetten wij daar tegenover, ook bij BOEi? Hoe zorgen we dat herbestemmen bijdraagt aan het levend houden van wat we belangrijk vinden, in deze tijd?
Ik denk daar meer over na dan ik leuk vind, maar ik heb ook niet het idee dat ik nog keus heb. Ik hoop mijn steentje aan zo’n visie bij te dragen. Wie mee wil doen mag me zeker bellen of mailen.