Published on januari 9th, 2024 | by admin

Ik voelde me aangetrokken door Jezus

BOEi richt zich inmiddels bijna 25 jaar op het doorgeven van monumenten en hun verhalen. Die verhalen verzamelen is voor een deel mijn taak binnen de organisatie en niets maakte dat het afgelopen jaar gemakkelijker dan de samenwerking met Beeld en Geluid. Daaruit konden we pareltjes als deze aflevering van Gewest tot Gewest uit 1975 trekken. Het is eigenlijk nog zo kort geleden en toch een wereld die op deze manier niet meer bestaat. Kloosters en kerken zijn het domein van het erfgoed lang en breed binnengetreden.

Hoe oud was deze dame toen ze intrad? Vijftien jaar, ofzo? Yiaks, ik kan de video bijna niet kijken van zoveel vragen als hij bij me oproept en zo aandoenlijk als het me allemaal toeschijnt. Met de blik van vandaag kan toch niemand het vreemd vinden dat de kloosters leeg lopen, dat nauwelijks nog iemand zo ten volle overtuigd is van de boodschap van religieuze instituties, zoals deze jongedame kennelijk wel was. Toch was ook in haar tijd al bekend dat een vroom leven niet per se moreel maakt. Dat wist zelfs Erasmus al. Knaagde het nergens, na een jaar of tien? Zit ze daar nog steeds, in Kloosterdorp Steyl? Een andere broeder uit deze aflevering, een paar minuten eerder, zit er nog altijd! Mijn collega heeft hem recent gesproken!

In de jaren 70 waren er van elk groot gezin in het zuiden van het land wel één of twee die de missie in gingen, of het klooster. Dat was een eer. Die tijd is echt wel weg, maar toch, we missen vandaag de dag toch ook iets. Zeker in deze ingewikkelde tijd. Klimaatverandering en oorlog op Europees grondgebied laten ons alles wat we van waarde vinden, zeer terecht, opnieuw onder de loep nemen. Er is een groot besef van verlies, of mogelijk verlies. Zou het niet mooi zijn als mensen in reactie daarop niet op een racistische partij stemmen, maar dat juist de behoefte aan spiritualiteit, kloosterleven en verbinding daarmee terugkomen? Weer oprijzen uit het domein van erfgoed naar actueel-goed? En zo ja, op wat voor manier? En wat is dan de rol van erfgoed als drager, of vertolker van maatschappelijke waarden? En wat is de rol een een organisatie als BOEi? We zullen zien.

Hoe dan ook iedereen een goed 2024!


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.