Archeologie

Published on januari 22nd, 2015 | by admin

1

AWN symposium Archeologie van de Tweede Wereldoorlog

Op dinsdag 20 januari organiseerde de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) een symposium Archeologie van de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van het verschijnen van de bijbehorende Westerheem special. Het onderwerp werd door de sprekers vanuit verschillende invalshoeken belicht. De middag was zonder meer de moeite waard – ik had in ieder geval naar mijn zin – maar wat naar mijn smaak teveel ontbrak, was aandacht voor de verschillende invalshoeken van de sprekers en de consequenties daarvan voor hun werk. Die lopen in de praktijk, en ook op dit symposium, nogal door elkaar.

In alle ijver begon ik gisteravond aan een blogbericht hierover, ging veel te lang door in de nacht, kon vanmorgen nauwelijks mijn bed uit en maakte het vandaag in razend tempo af  tegen het licht van een opkomende migraine om na de laatste punt zonet te concluderen dat dit eigenlijk een bijna volwaardig artikel is geworden (maar…even kijken of ik dat morgen nog vind). Ik heb besloten het nu niet te publiceren en eerst even te zien of ik het niet ergens kwijt kan. Tot die tijd moet u het even doen met de foto’s.

Edit 25 mei 2015: inmiddels is het concept artikel ‘Conflictarcheologie versus Slagveldarcheologie’ geaccepteerd bij Archeobrief en zal in juni verschijnen.

Ben Schoenmaker (NIMH)

Prof. Ben Schoenmaker (NIMH)

Jan van Doesburg, RCE (verrek waar ken ik al die foto's toch van in zijn presentatie ;-) )

drs. Jan van Doesburg, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (…waar ken ik al die foto’s toch van  😉 )

 

Ruurd Kok, met een prikkelende lezing over de rol van amateurs.

drs. Ruurd Kok, met een prikkelende lezing over de kansen voor amateurs.

Biertje achteraf.

Biertje achteraf – u ziet ongeveer 50% van het totale bestand fulltime WO2-archeologen in Nederland, geloof ik  😉


About the AuthorOne Response to AWN symposium Archeologie van de Tweede Wereldoorlog

 1. Pingback: Zen and the Art of…Archaeology! | Jobbe Wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Missie

  Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding... Meer weten over mijn visie en missie? Lees dan hier verder.

 • Contemporaine Archeologie

 • FC Wageningen

 • Bouwbiografie

 • Colloquim op Saxion

 • Testimonial

  "Ik heb Jobbe leren kennen als bij uitstek een creatieve vernieuwer in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere onderwerpen is Jobbe bij RAAP steeds grensverleggend bezig geweest. Ik heb Jobbe verder meegemaakt als een zeer gedreven medewerker, die het vooral belangrijk vindt dat zijn werk in er toe doet."

  Marten Verbruggen, directeur RAAP Archeologisch Adviesbureau.